Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Όλα τα φυτικά γάλατα: Μάθε τα υπέρ και τα κατά

Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των προβλημάτων που προκαλούνται από το αγελαδινό γάλα. Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από κακή πέψη, βλεννώδη συμφόρηση, αδιαθεσία, ή ακόμα και δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτά τα φυτικά παρασκευάσματα γάλακτος πωλούνται στην αγορά και στοχεύουν στην ευημερία όλων των καταναλωτών.

Σήμερα, λοιπόν, όλος ο κόσμος γνωρίζει τα μειονεκτήματα του αγελαδινού γάλακτος. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ευρείας κατανάλωσης γάλατα, οι συνέπειές του οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα γάλατα χωρίς λακτόζη, που προέρχονται από φυτικές πηγές και νερό, θεωρούνται πλέον η καλύτερη εναλλακτική λύση. Δεν έχουν μόνο ευχάριστη και ελαφριά γεύση, αλλά είναι περισσότερο υγιεινά σε σχέση με το αγελαδινό.

Ποια είναι όμως τα θετικά και ποια τα αρνητικά αυτών των γαλάτων; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Οφέλη των φυτικών παρασκευασμάτων γάλακτος: Δεν περιέχουν λακτόζη ούτε χοληστερόλη
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μονο- και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β
Έχουν ισορροπημένη αναλογία μεταξύ νατρίου και καλίου
Είναι ιδανικά για ανθρώπους με αργή πέψη, προβλήματα δυσκοιλιότητας, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κτλ…

Είναι όμως όλα τα φυτικά γάλατα υγιεινά; Ποιο είναι το καλύτερο; Και ποιο είναι το χειρότερο; Και τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή ενός φυτικού γάλακτος;

Πολλές οι απορίες, πολλές και οι απαντήσεις. Και αυτό γιατί στα φυτικά γάλατα υπάρχουν πολλά θέματα προς εξέταση: θρεπτικές ουσίες, σάκχαρα, νάτριο και καραγενάνη. Συγκρατήστε λοιπόν, πως όλα τα θετικά που αναγράφονται παραπάνω ισχύουν εξ ολοκλήρου για τα φυτικά γάλατα που παρασκευάζουμε μόνοι μας! Έτσι τα οφέλη διαφοροποιούνται όσον αφορά τα γάλατα του εμπορίου, γι` αυτό θα πρέπει να είμαστε και σε αυτήν την περίπτωση προσεκτικοί στο τι καταναλώνουμε..

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

1. Τα πρόσθετα σάκχαρα Η μεγαλύτερη ανησυχία με φυτικά γάλατα είναι η προστιθέμενη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Μην ξεγελιέστε! Συστατικά όπως το «evaporated cane juice» είναι μόνο διάφορα ονόματα για τη ζάχαρη. Ορισμένα φυτικά γάλατα έχουν πάνω από 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπουκάλι κάτι που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη! Ψάξτε στη συσκευασία η ζάχαρη να αποδίδει λιγότερο από 12 γραμμάρια ανά μερίδα.

2. Το νάτριο Τα φυτικά γάλατα μπορεί επίσης να είναι αρκετά υψηλά σε νάτριο (αλάτι), το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία σας. Προσπαθήστε το νάτριο να είναι λιγότερο από 100mg ανά μερίδα.

3. Την καραγενάνη Πρόκειται για ένα φύκι που χρησιμοποιείται ως παχυντικό και γαλακτοματοποιητής σε τρόφιμα όπως το παγωτό, οι καραμέλες, τα συμπληρώματα βιταμινών (τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ συμπληρώματα), και, ναι καλά το μαντέψατε, τα φυτικά γάλατα! Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου σε ζώα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνιστάται να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν καραγενάνη. Τώρα, αν απλώς χρησιμοποιείτε ας πούμε 1/3 φλιτζάνι γάλα σόγιας στον καφέ σας μία φορά την ημέρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για το πόσο καραγενάνη ήπιατε. Αλλά αν πίνετε αρκετά ποτήρια γάλα την ημέρα και καταναλώνετε άλλα προϊόντα που περιέχουν καραγενάνη, θα ήταν σημαντικό να επιλέξετε κάποιο γάλα που δεν την περιέχει.

4. Δισφαινόλη-Α ή BPA.
Τέλος, επιλέγοντας ένα κουτί αντί για κονσέρβα, μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που πολλές κονσέρβες τροφίμων έχουν, και η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις.

Ας δούμε αναλυτικά και ορισμένα από αυτά:

Γάλα από αμύγδαλο ή αμυγδαλόγαλα Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή γάλατα που φτιάχνεται από αμύγδαλα και νερό, τα οποία φιλτράρονται για να απομακρυνθούν τα στερεά υπολείμματα. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια άριστη επιλογή ανάμεσα στα φυτικά προϊόντα γάλακτος, το οποίο ενδείκνυται επίσης για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, καθώς και εκείνα που χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα. Αυτό είναι το πιο θρεπτικό από τα φυτικά γάλατα. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Το συγκεκριμένο γάλα τρώγεται με δημητριακά, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για να φτιάξεις σούπες και γλυκά όπως πουτίγκες και μάφινς.


Γάλα σόγιας Έχει κρεμώδη γεύση και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα με 8-10g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, είναι επίσης το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες απ΄ όλα τα φυτικά γάλατα. Είναι συχνά εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Η σόγια έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς σε φυτοοιστρογόνα. Μελέτες συνδέουν την πρωτεΐνη σόγιας και τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η σόγια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, κι αν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα σόγιας καθημερινά, όπως tofu ή tempeh, καλό θα ήταν να μην πίνετε πολύ γάλα σόγιας.

Γάλα βρώμης. Έχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα άλλα γάλατα, αλλά μεγάλη ποσότητα σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ένα αξιοπρεπές ποσοστό ασβεστίου και σιδήρου. Το γάλα βρώμης είναι ένα εξαιρετικό ποτό για τους ανθρώπους που θέλουν να φροντίσουν τον εαυτό τους και να χάσουν βάρος. Ένα ποτήρι το πρωί είναι ιδανικό για να παραλάβει ο οργανισμός ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που χρειάζεται χωρίς λίπη.

Γάλα καρύδας. Έχει πολλές θερμίδες και λίπος. Ένα ποτήρι γάλα καρύδας μπορεί να δώσει μέχρι και 500 θερμίδες και διαθέτει 3 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ότι ακόμη και το αγελαδινό γάλα. Τα καλά νέα είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι μέσης αλύσου και πιο συγκεκριμένα το λαυρικό οξύ το οποίο μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη. Η μονολαυρίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της candida albican, καθώς επίσης έχει αποτελέσματα σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς.
Καλό είναι να προσέχετε αρκετά με την ποσότητά του.

Γάλα ρυζιού Έχει μικρή θρεπτική αξία, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλότερη σε υδατάνθρακες από το γάλα σόγιας. Είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με αλλεργίες, αλλά όλοι οι άλλοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αρσενικό, θα ήταν καλλίτερα να το παραλείψουν. Είναι πολύ εύπεπτο και επίσης βοηθά στη χαλάρωση. Αυτό γιατί περιέχει Τρυπτοφάνη και βιταμίνες της ομάδας Β που μετατρέπουν αυτό το γάλα στο λεγόμενο «σπόρο γαλήνης», επειδή ουσίες που περιέχει είναι κατάλληλες για την απόκτηση ενέργειας και την βοηθούν την ισορροπία στο νευρικό σύστημα.

Γάλα φουντουκιού Έχει περίπου 1g πρωτεΐνης ανά μερίδα, αλλά είναι επίσης συχνά χαμηλότερα σε θερμίδες από το γάλα σόγιας. Το γάλα φουντουκιού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, που συμβάλλει σε υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά, μεταξύ άλλων.

Γάλα καρυδιού Από όλα τα φυτικά γάλατα, το γάλα από καρύδια ενδείκνυται περισσότερο για τις περιπτώσεις διάρροιας. Στην Αμερική, η κατανάλωσή του διαδίδεται όλο και περισσότερο διότι έχει αποδειχθεί ότι είναι το ποτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά.
Αποτρέπει καρδιαγγειακές ασθένειες, καθώς και το διαβήτη.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, είναι περισσότερο ευεργετικό από άλλα αντιοξειδωτικά, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, το σπανάκι, τα καρότα, ή οι ντομάτες.
Διαθέτει ένα εκπληκτικό συνδυασμό από βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγνήσιο … Είναι ιδανικό για την υγεία σας και την υγεία όλης της οικογένειάς σας.

Γάλα από κάσιους Οφέλη: Περιέχει υγιή λίπη, χαλκό, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Ταιριάζει τέλεια: Σε smoothies και σε αλμυρά πιάτα. Αγαπημένο σνακ είναι ένα ποτήρι γάλα από κάσιους και να βουτάω μέσα μπισκότα ή κομμάτια σοκολάτας.
Πώς είναι η γεύση του αν το πιεις με καφέ; Είναι νόστιμο και ταιριάζει τέλεια σε ένα ποτήρι καφέ. Δοκίμασε το.




Πηγή: