Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΙΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!!!

«ΧΑΛΕΠΩΤΑΤΟΝ ΕΣΤΙ ΕΑΥΤΟΝ ΝΙΚΗΣΑΙ» - "Είναι πάρα πολύ δύσκολο να νικήσει κανείς τον εαυτό του" (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)

«ΤΟ ΝΙΚΑΝ ΕΑΥΤΟΝ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΗ ΤΕ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΕΣΤΙ» - "Το να νικά κανείς ο ίδιος τον εαυτό του, είναι η πρώτη και η καλύτερη απ' όλες τις νίκες" (ΠΛΑΤΩΝ)

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΜΒΙΩΝ ΟΝΤΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑΝ ΕΛΞΙΝ Ή ΑΠΩΘΗΣΙΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΕΣ Ή ΕΡΜΗΝΕΥΟΜΕΝΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝ-ΣΥΝ-ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ/ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ:
  • ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ (ΣΚΕΨΕΙΣ, ΜΝΗΜΕΣ, ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΛΠ),
  • ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ:  ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ)  ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΛΠ).
ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΩΣ ΦΙΛΤΡΑΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΗΦΘΕΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑ/ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΥΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΝ Ή ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ, Η ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΙΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ, ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑΝ ΑΛΥΣΙΔΩΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΝ ΝΕΥΡΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ:
ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ, ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΕΓΕΡΣΙΣ, ΕΚΚΡΙΣΕΙΣ ΟΡΜΟΝΩΝ Ή ΙΔΡΩΤΟΣ, ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΜΕΙΩΣΙΣ Ή ΑΥΞΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ, ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗΝ ΧΩΡΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΟΠΩΣΙΣ ΚΛΠ.
ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ «ΜΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Ή ΤΑ ΗΠΑΤΑ Ή Η ΑΝΑΣΑ», «ΕΠΕΣΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ», «ΜΕ ΕΛΟΥΣΕ ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ», «ΜΟΥ ΡΑΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ», «ΜΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ», «ΠΕΤΑΩ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ.
ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΘΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ, ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΠΙΘΑΝΟΥ ΕΝΣΚΗΨΑΝΤΟΣ ΒΑΡΕΩΣ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΕΩΣ (ΤΑΡΑΧΗ, ΦΟΒΟΣ, ΑΓΩΝΙΑ, ΠΑΝΙΚΟΣ ).
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΜΕΝΗ Η ΜΕΤΑ ΣΠΟΥΔΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΥΤΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟ ΣΤΕΝΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ), ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΔΕ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΓΟΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΔΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ/ΓΝΩΘΙ ΜΑΘΩΝ/ΓΝΩΘΙ ΤΟΝ ΘΕΟΝ), Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΣΕΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ, ΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ.
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΝ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΕΦΙΚΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ.


Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΣ Ή ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ/ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑ ΘΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΝ, ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ».


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΔΙΟΝ ΜΑΚΡΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ή ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΕΙ, ΜΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ Π Α Ρ Α Τ Η Ρ Η Τ Η,  Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΝ.
ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΒΑΣΙΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΘΥΤΕΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΤΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ [ΤΡΙΠΤΥΧΟΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ-ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (Τρισδιάστατο Μοντέλο -Rosenberg και Hovland, 1960)], ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ, ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ (ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΩΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΙΑΚΟΥ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ), ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΣ.


ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΝ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ:


  •  ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΙΝ: ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙΝ, ΑΚΡΙΒΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΙΝ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ.
  • ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΝ Ή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ: ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΓΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ, ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΝ, ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΙΝ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΝ, ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΝ, ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.
  • ΘΕΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΝ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΝ, ΘΕΤΙΚΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.
  • ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΝ (EMPATHY): ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΒΑΘΕΙΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΑ.
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ, ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΙΝ: ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΙΝ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ, ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΙ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΘΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΝ ΤΩΝ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΓΟΝΩΝ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΕΥΓΑΡΑ

ellinonfilosofia.blogspot.gr - ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΟΦΩΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
boro.gr - ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Πηγές:
Βασιλική Ζευγαρά
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ