Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάξε λάδι και αλοιφή Καλέντουλας – Βάλσαμο για το δέρμα

Πριν φύγει η άνοιξη, έχεις την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς δεόντως τις ανθισμένες καλέντουλες. Πώς; Να πάρεις το λάδι τους. Δεν πρόκειται βέβαια για αιθέριο έλαιο, αλλά για ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχουν μουλιάσει τα άνθη της. Είναι ένα από τα πιο εύκολα λάδια στην παρασκευή και, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μας δίνει ένα προϊόν ιδανικό για να περιποιηθούμε κοψίματα, εγκαύματα, εκζέματα, δερματικούς ερεθισμούς, μώλωπες, διαστρέμματα, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, πονεμένα σημεία (με μαλάξεις), πρησμένους αστραγάλους, φλεβίτιδα και γενικά προβλήματα αιμοκυκλοφορίας στα πόδια λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει (πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, αν αντιμετωπίζεις δερματικά ή άλλα προβλήματα υγείας). Η αλοιφή καλέντουλας γίνεται εξίσου εύκολα χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και κερί μέλισσας.

Πολλοί θεωρούν ότι το λάδι και η αλοιφή καλέντουλας πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών, με μια εξαίρεση: τις εγκύους και τις θηλάζουσες, που καλό είναι να αποφεύγουν την καλέντουλα, γιατί είναι πολύ ισχυρό βότανο. Βέβαια υπάρχει και άλλη χρήση: να φτιάξεις μια γιρλάντα από καλέντουλες και να την κρεμάσεις επάνω από την πόρτα, για να αποτρέψεις την είσοδο του κακού στο σπίτι, όπως πίστευαν παλιά. Διαλέγεις λοιπόν και φτιάχνεις αυτό που σε εξυπηρετεί.


Λάδι καλέντουλας

Μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο θα ρίξεις δύο χούφτες πέταλα από φρέσκα άνθη καλέντουλας (ξεπλυμένα και στεγνωμένα στον ήλιο) και θα συμπληρώσεις με παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Θα σφραγίσεις καλά το καπάκι του βάζου και θα το αφήσεις εκτεθειμένο στον ήλιο για δύο εβδομάδες – ανακινώντας το πού και πού. Μετά θα το σουρώσεις και θα μεταφέρεις το περιεχόμενο σε ένα (επίσης καθαρό) σκουρόχρωμο μπουκαλάκι, το οποίο θα φυλάξεις σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορείς να χρησιμοποιείς το λάδι για περίπου 6 μήνες.


Αλοιφή καλέντουλας

Θα ζεστάνεις 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο μαζί με 10 γρ. κερί μέλισσας σε ένα ανοξείδωτο τηγάνι. Θα ρίξεις μέσα μια χούφτα πέταλα από φρέσκα άνθη καλέντουλας (επίσης ξεπλυμένα και στεγνωμένα στον ήλιο) και θα τα αφήσεις να ζεσταθούν για 2-3 λεπτά. Κατόπιν θα αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά και θα αφήσεις το μείγμα να κρυώσει. Πριν πήξει, το σουρώνεις και το βάζεις μέσα σε ένα καθαρό βαζάκι. Μόλις πήξει και κρυώσει τελείως, το φυλάς στο ψυγείο και κάνεις χρήση για περίπου 6 μήνες.


Η καλέντουλα αγαπάει το δέρμα

Η καλέντουλα θεωρείται ότι είναι γέννημα – θρέμμα της Μεσογείου. Είναι καλλωπιστικό φυτό και ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας. Το άνθος της έχει το λαμπρό χρώμα του ήλιου – σε όλες του τις αποχρώσεις (από χρυσαφί έως πορτοκαλί). Η φήμη της ως ιαματικό φυτό ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα. Διαπρέπει σταθερά στον τομέα της δερματολογίας, είναι αγαπημένη της εναλλακτικής ιατρικής και επίσης δημοφιλές συστατικό πολλών καλλυντικών, ενώ κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και μέσα σε οδοντόκρεμες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Η χρήση της; Πάντα με μέτρο, όπως γίνεται με όλα τα ισχυρά βότανα και φαρμακευτικά φυτά.




Πηγή:
goldenmag.gr